Juni 2015 had Nederland het geluk om de zeilers van ’s werelds grootste race (Volvo Ocean Race) te mogen verwelkomen in Scheveningen. 9 Maanden op het water, de wereldzeeen en oceanen over met een zeilboot van circa 22 x 5m. De race bestond uit 7 teams waarvan 6 mannenteams en 1 vrouwenteam. Heel stoer dat dames hieraan deelnemen. Na een wereldreis met vertrek in Alicante en tussenstops in Kaapstad, Abu Dhabi, Sanya, Auckland, Itajai, Newport (USA), Lissabon, Lorient was het nu de beurt aan Nederland om de heren en dames te verwelkomen. De laatste stop alvorens de èchte finish in Zweden!
Waar een klein landje groot in kan zijn! Wat een happening! Nederland had enorm uitgepakt om een mooi programma op te zetten, allerlei te generen en het gehele gebeuren perfect te organiseren. Wat mij gelijk opviel is de enorme gemoedelijkheid van zowel het publiek als de zeilers. Zo kan sport dus ook bedreven worden. 7 topteams, een race om de wereld, een miljoenenbusiness, grote sponsoren en diverse belangen, maar geweldige teamspirit „on-board” en tussen de teams onderling. De zeilers drinken ‚s avonds een drankje met elkaar in dezelfde ruimte en gunnen elkaar oprecht het beste. Onderweg hebben ze ook echt hun medeleven geuit naar gebeurtenissen op andere boten zoals uitval van Team Vestas. Sportief en professioneel. Ook bij het publiek en toeschouwers is de gemoedelijkheid voelbaar: De menigte klapt en zwaait met vlaggen, balonnen en iedereen uit zijn/ haar blijdschap. De mensen zijn blij voor alle teams en ze klappen voor alle zeilers die passeren, ongeacht nationaliteit of afkomst. Een prachtig voorbeeld over hoe sport bedreven kan worden: SPORTIEF zoals het hoort. Met elkaar begroeten we de sporters en we delen ondertussen diverse mooie gesprekken. Geen dranghekken, ME en politie of supporters die elkaar te lijf gaan, maar plezier. Deze sfeer bevalt mij enorm en ik hoop dat andere sporten dit voorbeeld meenemen. Eenmaal in de haven van Scheveningen heb ik leuke ontmoetingen gehad, waaronder met leading man van team Abu Dhabi, Ian Walker met Engelse nationaliteit (Later blijkt dat zij als nr 1 finsihen). Door de positieve sfeer en onverwachtse mogelijkheid om naar Zweden af te reizen, wilde ik de kans niet onbenut laten om dit nog 1x mee te maken. Zij een missie, ik een missie! Nog vlak voor vertrek is de drukkerij zo attent geweest om met spoed MUNDO YOUNIDO medailles en posters te printen, zodat alles op tijd mee het vliegtuig in kon. Dank je wel Mundiaan Gert!
Eenmaal in Göthenborg, voelde het als „thuiskomen”. De vriendelijke en behulpzame instelling in Zweden was erg aangenaam: Complete trams en bussen worden stil gelegd om iemand de weg te wijzen en iedereen ziet er het beste van in. Als je even zoekende bent, schieten mensen te hulp en ze hebben nog veel gevoel voor beleefdheid, normen en waarden. Ik voel me hier prima op mijn gemak! Vervolgens met het pontje over naar het Event Area van de Volvo Ocean Race om onze mannen te feliciteren met hun 2e plaats! En ook hier weer: gemoedelijkheid tussen de teams, en publiek. Alle nationaliteiten mengen zich door elkaar, de teams liggen in 1 lijn aan dezelfde loopplank en de bezoekers zijn blij voor iedereen.
Ook de teams zelf kenmerken zich door een internationale setting, waarvan Dong Feng team wellicht het beste voorbeeld is met maar liefst zeilers van 6 verschillende nationaliteiten aan boord. 9 maanden afzien, alle stormen trotseren, meters hoge golven, geen enkel comfort en privacy en non-stop focus… en buitengewone prestatie. Deze mannen zouden zo grote concerns kunnen runnen als CEO en wellicht een mooie trend kunnen zetten door hun enorme doorzettingsvermogen en positieve instelling. Ik bedenk me hoe dat zou zijn om bijna een jaar lang „onderweg” te zijn, afgesloten van alles, met maar 1 doel, wetende dat er maar 1 de winnaar kan zijn. Ik vind het een geweldige prestatie en heb diep respect voor deze mannen: Het is topsport, continue werken en alle positiviteit bewaren, focus bewaren, elkaar motiveren en als team samenwerken. Niet klagen, stil zitten, excuses gebruiken of weglopen voor problemen, maar aanpakken en doorgaan! Het zijn Mundianen!
Als kers op de taart mocht ik de boot van Team Brunel van dichtbij te bewonderen tijdens een rondleiding aan boord. Enkele van de mannen heb ik ontmoet of een hand kunnen geven en ik was positief verrast over hun vrolijkheid en optimisme na 9 maanden afzien. Ze waren ongetwijfeld moe, maar ze hadden nog energie om grapjes te maken en ook geduld om volledig uitleg te geven en de vragen voor de 100e x te beantwoorden, waaronder Spanjaard Pablo Arrarte en Gert-Jan Poortman van team Brunel. Tot slot heb ik ook nog gezamenlijk kleding gepast met 1 van de topdames van team SCA, van het Australische team. Wat geweldig dat dit binnen sport kan: sport verbroederd en kan het onmogelijke mogelijk maken. Dank jullie wel voor deze geweldige ervaringen Mundianen.
Zeilers van Team Brunel, petje af voor jullie buitengewone prestatie!